RGB(a)

Download pdf here: Färgskalan RGB

När man pratar om färg brukar man säg att om man blandar ALLA färger så blir slutprodukten svart. Detta är inte helt sant, men färgen blir väldigt, väldigt, mörk. Anledningen till att det blir en ”svart” färg (dylik mörk nyans) är för att alla färger absorberar ljus. Detta kallas för ett subtraktivt färgsystem. Exempel på ett sådant färgsystem är det fysiska färgsystemet. Det färgsystem som vi lärde oss när vi hade bild i grundskolan eller målade på dagis. Då fick man lära sig att ”gul och blå ger grön”, ”röd och blå ger lila”, samt ”gul och röd ger orange”. Inom det digitala bildarbetet då slutprodukten är tryck så använder vi oss av CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Key). Detta är också ett exempel på ett subtraktivt färgsystem.

Vi lämnar det subtraktiva färgsystemet eftersom vi inte behöver det när vi arbetar med digitala produktioner, men det är viktigt att känna till då vi ska arbeta med raka motsatsen som heter RGB vilket är ett additivt färgsystem.


RGB är en färgskala som är helt essentiell för oss som arbetar med digital media. Detta eftersom färgmodellen bygger på att återge färg med ljus, inte att färgen absorberar ljus. Vi vill återge färg med ljus eftersom det är så vår skärm fungerar; ljuspunkter som ska visa färger. Genom att blanda olika färgade ljus får vi olika färger.

Jag vill dessutom lägga till en till bokstav i RGB-skalan och det är bokstaven A som står för Alpha (Alfa). Alpha är den kanal som vanligtvis kallas för Alfakanal. Alfakanalen innehåller information för det som ska vara transparant (genomskinligt) i våra bilder eller digitala produktioner.

 

Primärfärger

Det finns 3 primärfärger i RGB-systemet; dessa är Röd, Grön och Blå. Dessa kallas för primärfärger eftersom man kan blanda alla färger genom att blanda dessa tre. Däremot kan man inte blanda primärfärgerna genom att blanda andra färger.

Sekundärfärger

Sekundärfärgerna är Gul (Yellow), Magenta och Cyan Sekundärfärgerna får man fram genom att blanda lika mycket av två primärfärger.

Vi använder RGB som färgskala för att välja den färg vi vill åt. Sedan använder vi HSB-skalan för att diskutera färg.

HSB/HSV/HSL

HSB/HSV/HSL står för Hue, Saturation och Brightness/Value/Lightness. Den svenska benämningen är NMI och står för Nyans, Mättnad och Intensitet. Jag kommer att referera till den engelska benämningen istället för den svenska eftersom vi kommer att stöta på den framöver om vi läser mer kring ämnet, eller använder Photoshop/dylikt, samt att Nyans inte är helt korrekt benämning för vad Hue egentligen är. Hue är färgtonen, så som röd, grön eller blå.

Medan det finns massvis med färger så finns det inte fullt lika många olika ”Hues” (nyanser), men i kombination av Saturation och Brightness/Value/Lightness kan man skapa nästintill oändligt med färger. Ett litet förklarande exempel är färgen rosa där vår Hue är färgen röd, sedan genom att förändra Saturation och Brightness/Value/Lightness får vi fram rosa.

Saturation är fylligheten på färgen, alltså hur färgfull färgen är, där det hela handlar om mängden vit färg som blandas in. Brightness/Value/Lightness är ljusstyrkan på färgen, det vi säga hur mycket ljus färgen släpper genom, här handlar det om hur mycket svart färg som blandats in.

Jag har tidigare skrivit att det viktiga med att rita vad som helst och speciellt färglägga en hel värld, eller ett spel är att hålla färgschemat konsekvent/konsistent. Det handlar helt enkelt om att balansera Hues, Saturation och Brightness/Value/Lightness.